koblížky měli velký uspěch
a tak vkládám recept a fotky
těsto: 1kg hladká mouka
3hrsti cukr
2lžičky soli
1 droždí
1/2l mléko vlažné
2 vejce
15dkg hera(muže byt i jiný druh než hera)
***
pak ještě je potřeba trocha hladké mouky , olej ( hodně ) , marmeláda . . . . marmeládu kupuju hame v kelímku a spotřebuju cca jednu a čtvrt .
Já těsto nechám udělat v pekárně ( tam je to klasika nejdřív mokré suroviny , pak droždí a cukr , heru a nakonec mouka a sůl ) ,
kdo bude dělat růčo,tak pořádně prohnětat,až je těsto vláčné a nechat kynout cca hodinku(v teple)
no a pak už jen vál ,sklenička a trocha mouky na podsypání.
Já nepoužívám ani váleček prostě vemu kus těsta a naplácám ho dlaní aby bylo cca 1,5cm vysoké a skelničkou vykrajuju koblížky.
Peču je ve fritéze,jinak stačí i hrnec, ale koblížky musí plavat takže to chce dost oleje.Po každé straně stačí cca 3 minutky - prostě dozlatova . . . .
Plním je , až když jsou hotové plničkou , kdo nemá mže použít stříkačku a nebo vyválet tenčí pláty a vykrájené kolečka spojit a dovnitř dát marmošku . Nakonec posypat cukrem moučkou a je to .
z toho těsta z kila mouky jich udělám cca 27 kousku(ale bacha jsou to fakt koblihy jak z krámu žádní malí prcci)
a ted už jen fotky z koblížkování
3 komentářů:
Vypadají nádherně.
Vůbec mě nenapadlo, že by šly koblihy plnit až po upečení i doma. Znám jen profi plničky, takovou malou, domácí plastovou nikoliv. Je to jako koňská injekce. :-) Babička "zamotávala" marmeládu do koblih podobně jako do koláčů třeba tvaroh.
ona je to vlastně zdobička na dorty :o)ale práve má i ten dlouhý nástavec na to plnění už upečených koblížku
Okomentovat